Aktuella evenemang

Har du ett event som du vill lyfta fram här?

Hör av dig med information så lägger vi upp ditt evenemang här och på vår Facebooksida " Hela Sparreholm Ska Blomstra"

E-post: kontakt@sparreholm.eu


/ Bygderådet!

Föredrag Celia B Dackenberg 14 oktober kl.13 i Folkets hus

Celia B Dackenberg är författare och fd chefredaktör på tidskriften Hemslöjd. Hon har skrivit flera böcker och är nu aktuell med Två eviga och en rät. En stickares bekännelser.


Datum & Tid: Folkets Hus i Sparreholm, 14 oktober kl 13.00.

Förköp av biljetter via Båvens spinnhus: 180 kr

Fika: 80 kr


Välkommen!

Öppet på restaurang Locale vissa dagar i sommar

Vår lokala restaurang har middagssittningar enstaka dagar under sommaren.

Middagen är en 4- rätters meny baserat på vilka råvaror som säsongen erbjuder, med valfri dryck, vin eller alkoholfritt 


Boka bord på 

http://www.locale.se/


Fritidsbanken lånar ut  sportutrustning i sommar 

Alla är också välkomna att delta i aktiviteter som de arrangerar. Turnén kommer till Sparreholm:


  • Onsdag 21 juni - Multisportarenan vid sporthallen
  • Onsdag 12 juli - Badplatsen Sparreholm
  • Onsdag 19 juli - Multisportarenan och badplatsen
  • Torsdag 3 augusti - Multisportarenan vid sporthallen

Läs mer om Fritidsbanken och PepUp:

http://www.sebroschyr.se/flenkommun_kulturfritid/MailView/


Öppet vissa dagar hos Restaurang Locale 

Locale öppnar för lunch vissa dagar under våren Besök deras hemsida för mer information.


Plats: Locale, SparreholmEvenemang på Sigridslund

Sigridslund hittar man i det natursköna landskapet utanför Sparreholm, i Årdala. Här kan man äta en lättare lunch eller fika och handla hantverk och inredning i handelsboden.

Sigridslunds Cafe bjuder på en uppsjö av olika varianter av fika och lunch. Det går bra att beställa fika för avhämtning.


Telefon: 0158 - 140 00
E-post: kontakt@sigridslund.se

Via deras egen Facebooksida kan du se deras evenemang


Äta, shoppa & uppleva 

MatÖppet - handla lokalt och stöd bygdens butik 


Här hittar du färskvaror som frukt och grönt, svenskt kött, charkuterier, ost, fisk och ett stort utbud av mejerivaror. Skafferi med torrvaror såsom matbröd, fikabröd, konserver, oljor och kryddor. Du hittar också jord, mull, och blommor. Kontorsvaror, lampor, elprodukter, säkringar, städmaterial och hygienartiklar. Paketutlämning. 

Fabriken handelsplats -

i gamla snickerifabriken


Mitt i Sparreholm ligger Fabriken, ett varuhus med 8000 kvm handelsyta. Ett populärt  utflyktsmål för besökare från hela mellansverige. Kallas ibland Sörmlands Ullared. Här finns ett stort utbud av mode för herr och dam, barnkläder, leksaker, sport- och fritidsutrustning, heminredning, belysning, och redskap till kök, hem och trädgård. Läs mer på Fabrikens hemsida

Restaurang Fabriken 


Fabrikens lunchrestaurang har många  sittplatser både inne och ute. Här serveras husmanskost och a la carte, salladsbuffe, kaffe och fikabröd. Även barnmatsedel finns. De har en stor uteservering med utsikt över Båven och Torparviken. För att se deras meny och aktuella öppettider, besök deras hemsida

Sparreholms Kiosk & grill


Mitt i Sparreholm ligger den populära kiosken som har uteservering med sjöutsikt. Här serveras hamburgare, korv, kebab och husmanskost. De har även kaffe, glass, godis, tidskrifter och lotter. Paketutlämning för DHL. De håller öppet varje dag året om. 

Pizzeria Köket
Pizzeria Köket ligger i rondellen vid infarten till Sparreholm där riksväg 53 och 57 möts. De serverar  pizza, kebab, sallader, falafel, rullar, hamburgare, lasagne och pasta mm. De erbjuder även glutenfri mat.

De har en stor uteservering som är öppen sommartid. De tar emot beställningar på plats, via telefon eller online. Läs mer och se hela menyn på deras hemsida.

Sparreholms strandcafé.

Bed & breakfast


Strandcaféet är beläget vid östra infarten till Sparreholm, vid det anrika Gästgiveriet med stor uteservering under tak med utsikt mot Båven. Här serveras kaffe, glass, fikabröd, smörgåsar, sallader och lättare lunch. Även Båvens musteri säljer sina produkter här.

Öppet vissa dagar, för att se aktuella tider, besök deras Facebooksida


Twister 53 - våffelcafé och kuriosa och vandrarhem


Café, kuriosa och vandrarhem på före detta  Johannisdal. Här kan du fylla på energi och bli inspirerad av det förflutna. Njuta av miljön och göra upptäckter både på och utanför tallriken. Twister 53 är inte bara en rastplats utan en upplevelse att utforska. Öppet helger 11-16. Läs mer på deras Facebooksida

Restaurang Locale


Restaurang Locale serverar mat med inspiration från Italien, Frankrike och Sverige av råvaror som är lokalproducerade och omsorgsfullt utvalda. De baserar sina rätter på vilka råvaror som säsongen erbjuder. Till maten kan du beställa vin eller alkoholfritt alternativ.  De drivs som ett familjeförtag och ligger i centrala Sparreholm. Se meny och boka bord på deras hemsida.

Sigridslunds Café och handelsbod


I den vackra gamla Folkskolan Sigridslund finns ett gammaldags café med hembakat, lunch och en handelsbod med hantverk och inredning. Det finns ca 70 sittplatser inomhus och lika många utomhus, med stor verande. Anordnar konserter och evenemang. För att se deras meny och  evenemangskalender, besök deras hemsida.

Folkets hus i Sparreholm


Sparreholm har ett av Sveriges vackraste Folkets hus som byggdes 1904. Byggnadebn är restaurerad helt i originalskick. Här finns  ett stort kök, toaletter och en stor sal med scen. Folkets hus är en uppskattad mötesplats för samhällets alla företag och föreningar. Här arrangeras konferenser, föreläsningar och kulturevenemang. Lokalen går att hyra för privata sammankomster.

Båtklubben i Sparreholm


Båtklubben i Sparreholm har en båthamn vid sjön Båven med tre bryggor, totalt 151 platser. Som medlem i båtklubben får du tillgång till ramp för sjösättning, vinterförvaring, el, dricksvatten och toatömning. Du får också tillgång till lokal, grillplats och rök. Medlemmarna hjälps åt att vakta båtarna på nätterna. Läs mer om föreningen på deras hemsida.


Öppen barnverksamhet –  spela, lek, sjung och fika tillsammans. 


På Sparreholms Församlingshem finns en öppen barnverksamhet för barn upp till 5 år. Det är en mötesplats för att leka, umgås, dela erfarenheter och lära känna varandra. Där kan man sjunga, fika och prata. Ingen föranmälan behövs, det går bra att bara dyka upp. För tider, se Församlingshemmet.

Maskincenter Sparreholm 


Maskincenter har det mesta du behöver till huset, trädgården eller husdjuren. Här hittar du produkter inom bygg, vvs, skog, trädgård, verkstad, jakt, fiske, djurhållning. De har maskinservice och är återförsäljare för Sthil och Husqvarna och Hozelock. Här finns sportfiske- och jaktutrustning från ABU, Deerhunter, Swedteam, Chevalier och Interjakt m fl. Även djurmat från Svenska foder, stort utbud på höns och viltfoder, hund och katt. Besök deras hemsida

Bensinmack


I rondellen där riskväg 53 och 57 möts ligger Sparreholms bensinmack. Stationen är obemammad men du kan tanka med kort.Tennisklubben i Sparreholm


I Sparreholm finns en tennisplan utomhus som ligger bakom kiosken, precis intill Familjeparken och utomhusgymet. 

Banorna bokas genom Tennisklubben.

Sporthall och fotbollsplan


Maskincenter har det mesta du behöver till huset, trädgården eller husdjuren. Här hittar du produkter inom bygg, vvs, skog, trädgård, verkstad, jakt, fiske, djurhållning. De har maskinservice och är återförsäljare för Sthil och Husqvarna och Hozelock. Här finns sportfiske- och jaktutrustning från ABU, Deerhunter, Swedteam, Chevalier och Interjakt m fl. Även djurmat från Svenska foder, stort utbud på höns och viltfoder, hund och katt. 

Båvens Hälsocenter med motionsgym, massage och kostråd.


Båvens Hälsocenter erbjuder träning, massage, kostråd och friskvård varje dag. Du anmäler dig och får en egen nyckelbricka till gymet och kan komma och gå när du vill. Friskvårds- och massageterapeut Linda Nilsson finns på plats varje måndag och tar emot nya medlemmar. 

Mer info på deras hemsida

Skateboard och discgolf


I Sparreholm finns en skateboardramp  utomhus som ligger bakom sporthallen, den får användas av alla. Det finns bänkar att sitta på i inslutning till rampen.


En bit bort finns också en multisportarena med målburar. Vi har också en discgolfbana i ekbacken med 9 korgar. En karta över banan finns på höger sida i backen ner mot båthamnen. Discar kan lånas i kiosken. 

Båvens spinnhus -Sörmlands ullspinneri 


Båvens Spinnhus ligger vid Båvens strand i Sparreholm, i hjärtat av Sörmland. Affärsidén är att ta tillvara och förädla fårull från närområdet och värna om hantverket och traditionen. Spinnhuset erbjuder kurser och  utbildningar inom ullberedning. 

Läs mer på deras hemsida.

Bouleklubb med inomhus-hall och utomhusbanor 


Bouleklubben i Sparreholm har ett stort klubbhus men 12 inomhusbanor och fler utomhus. Föreningen tränar tisdagar och torsdagar kl 10.00. De anordnar flera tävlingar varje år. Medlemskap för 300 kr/år. Det går bra att prova på boule och spela andra tider, det kostar då 20 kr för 3 timmar.  Läs mer på Flens Bouleförenings hemsida.


Gråfors Nostalgimuseum


Nostalgimuseet i Sparreholm är inte bara en nostalgitripp. Här kan du också köpa karameller från mormors tid, läskedrycken Tumba Special, honung, leksaker och en rad andra nostalgiföremål.


Museet har stängt.


Fiska i Båven


Om du vill fiska i norra Båven kan du lösa dagkort för 20 kr och veckokort för 50 kr. Fiskekorten säljs vid Sparreholms Kiosk & Grill, som är öppet alla dagar i veckan året om. Sparreholms Båtklubb har tagit fram ett helt nytt sjökort över sjön. Sjökortet i pappersformat säljs på Maskincenter i Sparreholm. Sjökortet finns också i digital form och kan beställas via Sparreholms Båtklubb.

Sparreholmsbadet, en av sörmlands bästa badplatser


Vår badplats blev utnämnd till Sörmlands finaste badplats 2019 av Sveriges Radio P4. Vi har fått så mycket beröm från både boende och turister för att badetr är så välskött, och det är tack vare alla de eldsjälar och föreningar som varit engagerade i skötseln av badet. Roligt tycker vi.

Hyltinge Kyrka


Hyltinge kyrka ligger strax norr om Sparreholms samhälle. Den nuvarande stenkyrkan uppfördes under 1300-talet, genomgick en omfattande ombyggnad 1803. Kyrkans dopfunt härstammar från 1100-talet vilket talar för att det har funnits en äldre kyrka på platsen. Från den medeltida kyrkan finns bland annat kalkmålningar kvar, utförda 1644 av Nils Målare och framtagna vid den senaste restaureringen 1958.


Mer info på Svenska Kyrkans hemsida

Sparreholms slott


Här finner du unikt gästboende och utvecklande upplevelser kopplade till våra fantastiska museer och vårt hästcenter.
Sparreholms slott är ettutflyktsmål i vacker, vilsam och exklusiv sörmländsk kulturmiljö.

Läs mer på Sparreholms slotts hemsida

Rockelsta slott


På Rockelstad slott finns möjlighet att arrangera allt från konferenser till bröllop i en sagolik miljö precis vid sjön. Här finns flera konferenslokaler med plats för upp till 90 deltagare. Stor vackert belägen matsal.

Vaviva Retreatcenter


Vavivagården erbjuder friskvård genom  kurser och vägledning med coachande samtal för personlig utveckling. Vavivagården ligger i Årdala, söder om Sparreholm mitt emot Årdala kyrka i den vackra sörmländska landsbygden. 

Mer info om deras verksamhet här

Hyltingeravinen


Hyltingeravinen ligger strax norr om Sparreholm. Från Hyltinge kyrka promenerar du 500 meter och hamna i en annan värld och en annan tid. Som det ser ut i Hyltingeravinen idag, så såg det ut i större delen av vårt land för 5 000 år sedan. Då var Sverige täckt av viltrika lövskogar. Här levde visent, vildsvin och uroxar i ett klimat som var relativt varmt och behagligt. Med lite fantasi är det lätt att föreställa sig hur forntidens skogar såg ut när man promenerar genom ravinen.

Sparreholms ekhagar


Det sägs att en ek växer i 300 år, står still i 300 år och dör i 300 år. I Sparreholms ekhagar finns ekar i alla de tre olika stadierna och alla fyller de sin plats i det ekologiska systemet. Naturreservatet Sparreholms ekhagar är ett av Sveriges störa sammanhängade ekområden. Ända sedan 1600-talet har hagarna varit betesmarker. Det är de betande djuren som har skapat det parkliknande området, där ädellövträden dominerar.

Paddla i Båven


Båven är som gjord för paddling. Här finns gott om öar att stanna vid, öppna vattenytor och milslånga stränder att följa. För dig som har egen kanot/kajak finns det många ställen att påbörja/avsluta paddelturen, bland annat vid badet i Sparreholm och vid Sparreholms båthamn. Delar av Båven är naturskyddad och det råder landstigningsförbud på vissa öar under fåglars häckningsperioder. Områden med fågelskydd är skyltade. Information om kanotleder, utrustning, allemansrätten med mera kan du få på Kanotcenter i Skebokvarn. Där kan du också hyra all utrustning du behöver för en paddeltur.

Sparreholms hästcenter


Sparreholms Hästcenter är ett upplevelsebaserat kunskapscenter som erbjuder fortbildning för hästar och människor. Centret gästas regelbundet av internationellt erkända instruktörer som Manuel Jorge de Oliveria, Pedro Torres, Anja Beran och Dr. Andrew McLean. Hästcentret samarbetar med Anders Eriksson som ger kurser och föreläser om tömkörning, körning och hästens förutsättningar för arbete. Företaget erbjuder ridlektioner privat och i grupp, på egen häst och på gårdens välutbildade lusitanohästar.

Här arrangeras också föreläsningar, kurser, upplevelsepaket, uppvisningar och andra evenemang. Ridhus, utebana, rundbana, rakbana och fälttävlansbana går att hyra. Hästcentret tar även emot hästar för träning och utbildning

Ramsberg Hästgård


Granne med Sparreholms ekhagar ligger Ramsberg, en hästgård med inriktning på avel och utbildning av både häst och ryttare.

På gården finns i dag, stall, lösdrift och stora kuperade betesmarker/hagar. Här finns en småskalig ridskola för ungdomar och vuxna med välutbildade hästar och små grupper. Ramsberg arrangerar också helgkurser samt tar emot hästar för inridning och grundutbildning. Sommartid finns också unghästbete på gården.

Ramsberg drivs av Leif Medin och Rolle Holmström. Båda har lång erfarenhet av hästbranschen och är utbildade ridlärare på Strömsholm. Under många år har vi varit ridskolechefer och ridlärare på ridskola.

Jaktstuguskogen


John Bauer-skog, en trolsk tjärn och en hemlighetsfull jaktstuga, med Fenrisulvens huvud på taket. Allt finns i Jaktstuguskogens naturreservat strax söder om Sparreholm. Jaktstuguskogen är ett av Sveriges äldsta naturreservat, bildat redan 1919 på initiativ av dåvarande ägaren till Rockelstad slott, Eric von Rosen. Reservatet är inte stort och i större delen av skogen råder tillträdesförbud mellan 1 april och 1 september. Men reservatets hjärta, Jaktstugan, är tillgänglig året om.

Björkängs gård


På Björkängs Gård mellan Sparreholm och Skebokvarn bedrivs sommarridläger veckovis. Lägren vänder sig främst till barn och ungdomar. 


Under hela året finns möjlighet att komma och träna dressyr med egen häst/ponny. 

Möjlighet finns att inackordera din häst på Björkäng. Gården erbjuder också företagsevents och konferenser som inte har med häst att göra samt festarrangemang.

Brolötens dressyrcentrum


På gården Brolöten mellan Sparreholm och Stjärnhov erbjuds ryttare och potentiella hästköpare ett brett spektrum av tjänster.

På gården arrangeras kuser och clinics samt träningar av olika slag. Gården tar också emot hästar för inridning och för visning inför bruksprov, unghästtester, breeders och championat. Vuxna dressyrhästar kan få vidareutbildning och tävlas. Gårdar tar även emot hästar för försäljning.

Vid sidan av hästverksamheten arrangeras också konferenser, bröllop och fester på gården. Här finns bed & breakfast året om liksom möjlighet att ta jägarexamen.

Horseworkz


Körning och hovslageri är de viktigaste delarna i företaget Horseworkz. Verksamheten bedrivs vid Rockelsta slott, strax söder om Sparreholm. Här arrangeras kurser för både nybörjare och avancerade kuskar, har inkörningskurser och tar även emot hästar för inkörning.

Pelle Algotsson är utbildad hovslagare, har egen smedja på Rockelsta men även en ambulerande smedja att ta med ut till kunder.

Företaget bedriver även uppfödning och försäljning av hästar och vagnar.

Vill du lägga till någon aktivitet på hemsidan?

Hör gärna av dig och berätta. Skriv ditt meddelande här och skicka med namn och kontaktuppgifter så vi kan nå dig.


Tack på förhand

/ Bygderådet Sparreholm