OM SPARREHOLM
mitt i sörmland


Orten växte fram när järnvägen drogs genom Sverige, och stationen byggdes 1862. Ursprungligen hette platsen Hyltingenäs. När adelsläkten Sparre uppförde slottet 1643 ärvdes namnet Sparreholm. På orten finns flera fornminnen och gravfält som visar att det har det levt människor i området i minst 2 000 år.

LANDSKAPET


Sparreholm ligger mitt i Sörmland i ett mjukt kuperat landskap med ekhagar  och åkermark, intill Sörmlands största sjö, Båven. Här finns en insjöskärgård med 365 öar. Det finns flera gravfält och fornlämningar runt sjön som visar att det levde människor här i redan på järnåldern. 

SERVICE, HANDEL & FÖRENINGAR


Sparreholm har en blandad bebyggelse, med slott, torp och gårdar med anor från 1600-talet fram till idag. Det finns villor, rad- och kedjehus, bostadsrätter och hyresrätter. Här finns äldreboende, förskola, skola och flera mötesplatser. Båthamn, caféer, Folkets hus, församlingshem, gym, hembygdsgård, kiosk, pizzeria, restauranger och vandrarhem. Du hittar även bilverkstad, byggfirmor, delikatesser, fönsterverkstad, handelsplats, hantverkare, hälsocoach,  köttproducent, maskincenter, musteri, djurfoder, matbutik, målarfirma, reklambyrå, revisor, snickare, städfirmor, trädgårdsföretag & ullspinneri.

Mandelmanns besöker Karin på Båvens Spinnhus.

SPARREHOLMS SKOLA


Sparreholms skola är en nystartad friskola med förskola och årskurs 1, 2 och 3. Skolan ligger i ett naturskönt område med närhet till Familjeparken, skogen och sjön Båven. Verksamheten är liten och det skapar en stark gemenskap och en trygg, lugn miljö där pedagogerna har tid att  ägna mycket tid till varje barn. Bygderådet är delägare i Skolan och den drivs av Sparreholms Utbildning AB med vinstutdelningsbegränsning vilket betyder att alla pengar kommer att stanna kvar inom bolaget och satsas på barnen.

BÅTHAMNEN


Sparreholms båthamn ligger vid Båven med flera bryggor och drygt 150 båtplatser för fritidsbåtar och husbåtar.  På anläggningen finns ett klubbhus, en gästbrygga, en  upptagningsramp, en servicebrygga och en miljöbod. Klubben har ett begränsat antal uppställningsplatser som är avgiftsbelagda.

SJÖN BÅVEN


Båven är Sveriges sydligaste vildmarksjö och har hela 50 mil strandlinje med många öar med rikt djur- och fågelliv. 15 öar är skyddade i naturreservatet Båvenöarna. Sjön är den största i landskapet efter Mälaren och Hjälmaren. Det är en av få vatten i Sverige där det finns fiske av mal.


Runt Båven finns ett antal slott och herrgårdar, bland dem Sparreholms slott, Vibyholms slott, och Rockelstad. I norr ligger naturreservatet Sparreholms ekhagar.



HYLTINGE

HEMBYGDSGÅRD


Hyltinge hembygdsförening, som grundades 1943, ligger vackert beläget i en ekbacke, på en udde vid sjön Båven. Här finns flera bevarade byggnader från trakten.

Platsen används av bygdens folk för sommarfester, dans,  valborgsmässofirande, midsommarfest, friluftsgudtjänst, tipspromenader, loppisar och vår- och julmarknad.

Föreningens medlemmar arbetar ideellt med att bevara kulturbyggnaderna och parkområdet.

SPARREHOLMS SLOTT


Det äldsta namnet på slottsområdet är Hyltingenäs. Det ingick en samling gårdar som är känt sedan 1562. Många ägare har passerat dess historia sedan dess, släkten Sparre, De Geer, Taube, Mörner, Sprengtporten, Strömfeldt och Celsing för att nämna några kända namn.

Slottet är idag väl omhändertaget av familjen Karinen. De välkomnar gäster till flera olika verksamheter som bedrivs i slottets båda flyglar. Bilmuseum, Vagnsmuseum och Tekniskt museum. Det finns även Café och en hästgård med rid- och dressyrcenter.

Sinnenas och minnenas trädgård


Parken vid Åsen är öppen för besökare

Är du intresserad av att flytta till Sparreholm?

Bygderådet Sparreholm

Bygderådet arbetar med ideella krafter för att samordna, planera och genomföra
förbättringar för alla som bor och besöker Sparreholm


Styrelse Q1 2024

Bankgiro för medlemskap 

Medlemsavgift

100 kr/ år hushåll

200 kr / år föreningar och företag

Bankgiro: 610-7478

Du kan när som helst bli medlem i Bygderådet .
Ange namn när du gör din inbetalning.

Inbetalningstalonger delas ut till hushåll våren 2024

Vill du engagera dig i arbetsgrupp?

Sparreholms bygderåd har samornat en LUP - en lokal utvecklingsplan. Syftet är att utveckla Sparreholm inom följande områden:

  • Samhälle / Service
  • Trafik / Säkerhet / Underhåll
  • Miljö / Gröna rum
  • Fritid / Friluftsliv
  • Näringsliv / Ekonomi / Turism
  • Kultur / Evenemang


Alla krafter behövs, vi välkomnar alla som vill engagera sig i någon av arbetsgrupperna. Kontakta oss på e-post: kontakt@sparreholm.eu

Sparreholms Bygderåd stadgar

Här kan du läsa föreningens stadgar.

Kallelse möten & protokoll

Inom kort får alla våra medlemmar en officiell kallelse till årsstämma den 15 april 2024.


För information om aktiviteter och mötesprotokoll kontakta sekreterare Annika Jivtegen.